Isostatisch carbon grafiet

Qgraphites levert u isostatisch gevormd carbon grafiet op maat evenals synthetisch grafiet in geëxtrudeerde vormen. Daarnaast behoort ook carbongrafietmateriaal dat door vibraties gevormd wordt tot ons hoogwaardige productportfolio.

Onze technische specialisten hebben jarenlange ervaring en veel knowhow op het gebied van deze productiemethoden. Daardoor durven wij u te allen tijde van de meest hoogstaande kwaliteit te verzekeren. U kunt bij ons dan ook terecht voor een levering op maat van al uw specifieke carbongrafiettoepassingen.

Isostatisch gevormd carbon grafiet: de sterkste resultaten

De sterkste synthetische grafietvormen worden gerealiseerd door de isostatische druktechniek. Doorgaans wordt er bij grafietproductie gebruik gemaakt van grondstoffen in de vorm van poeder dat fijnkorrelig is. De isostatische druktechniek echter, onderscheidt zich bijvoorbeeld van de extrusie methode door de manier waarop de halffabricaten gevormd worden. In tegenstelling tot de extrusie methode voor geëxtrudeerde grafietvormen wordt hier de methode van isostatisch persen toegepast. Dit proces verloopt onder normale temperaturen waarbij een vloeibare stof wordt gebruikt. Daarbij wordt een uniforme druk op alle kanten van het ruwe grafiet uitgeoefend.

Een hogere kubieke dichtheid

Het resultaat van deze isostatische druktechniek is dat er een hogere kubieke dichtheid ontstaat en een hogere hardheid. Tegelijkertijd heeft isostatisch gevormd carbon grafiet een lagere porositeit. Door deze kenmerken en eigenschappen is isostatisch carbongrafietmateriaal bijzonder geschikt voor de vervaardiging van uiteenlopende toepassingen. Vooral bij toepassingen voor continu drukgieten van non-ferrometalen maar ook voor sinteren, mechanische toepassingen en EDM-bewerking. Verder zijn gezuiverde materialen geschikt voor halfgeleider- en zonnetechnologie. Ditzelfde geldt voor metaalbewerking waarbij een schone omgeving vereist is.

Toegepast in uiteenlopende industrieën

Het produceren van isostatisch grafietmateriaal begon in de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Een fabrikant in Bonn (Duitsland) was een van de eerste ter wereld die materiaal met een constante kwaliteit produceerde. Dit materiaal was geschikt voor toepassingen in met name de metallurgische en nucleaire industrie. Vandaag de dag vertegenwoordigt isostatisch carbon grafiet een groot deel van de markt voor fijnkorrelig grafietmateriaal. Het wordt daarbij toegepast in vele uiteenlopende industrieën. Het wordt in maar liefst 30 verschillende industrieën gebruikt. Naast de metallurgische en nucleaire industrie zijn dit ook industrieën voor halfgeleiders, zonne-energie, EDM, continu drukgieten en ga zo maar door.

Productie door Qgraphites

Qgraphites produceert verschillende isostatische grafietkwaliteiten. Stuk voor stuk met verschillende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat ze bij uitstek geschikt zijn voor specifieke toepassingsomgevingen. Onze fijnkorrelige grafietproductie is gelijk aan die van de keramische industrie. Dit betekent dat de vaste grondstoffen eerst worden samen gemalen met grafiet. Daarna wordt het resultaat gemengd in speciale apparatuur met bindmiddelpek. Zo wordt een homogene massa gevormd. Vervolgens vindt er een vormingsproces plaats die in het geval van isostatisch carbon grafiet wordt aangeduid met isostatische druktechniek. De bodies die hierdoor gecreëerd worden noemen we ‘groen’ materiaal. Dit materiaal wordt gecarboniseerd in een zuurstofvrije omgeving. Gedurende dit proces worden bindmiddelbruggen tussen de vaste deeltjes gevormd.

Alom gewaardeerde kenmerken en eigenschappen

Bij grafitisatie vindt de tweede thermische verwerkingsstap plaats. De amorfe koolstof wordt daarbij getransformeerd naar 3D geordend grafiet. Daarna kunnen verdere mechanische verwerkingen worden uitgevoerd. Dit, om complexere vormen en toepassingen te realiseren. Daarbij zijn eveneens verdere verfijningen zoals zuivering en coating mogelijk. Onder meer met behulp van siliciumcarbide (SiC). Met het uiteindelijke resultaat biedt Qgraphites u gegarandeerd alle kenmerken en eigenschappen waar carbongrafiet alom om wordt gewaardeerd:

  • Extreem hoge thermische en chemische bestendigheid
  • Hoge elektrische geleidbaarheid
  • Hoge warmtegeleiding
  • Toenemende kracht bij stijgende temperatuur
  • Eenvoudig te bewerken voor complexe toepassingen

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801